Εκδρομή στο Δήμο Ορεστιάδας (4-6-2016)

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ορεστιάδας για την ευγενική διάθεση λεωφορείου και οδηγού καθώς και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας για την άρτια ξενάγηση και το σχεδιασμό της εκδρομής σε συνεργασία με τον υπεύθυνο οργάνωσης της εκδρομής.

Λίγο πριν την αναχώρηση.

Ξενάγηση από τον κ. Ιωάννη Σιωπίδη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.

Η θέα από το «παρατηρητήριο» Νέας Βύσσας. Στο βάθος διακρίνεται η Αδριανούπολη.

Ποταμός Άρδας.

Η Κυρά των Μαρασίων (Βασιλική Λαμπίδου).

Ποταμός Έβρος, με μια από τις νησίδες του.

Η θέα του κάμπου από το δημοτικό αναψυκτήριο στο Σπήλαιο.

Ξενάγηση από την αρχαιολόγο κ. Κλεονίκη Μοσκωφίδου στην  έκθεση φωτογραφιών και εκμαγείων αρχαιολογικών ευρημάτων Βορείου Έβρου, στο χώρο κάτω από  το δημοτικό αναψυκτήριο Σπηλαίου. Αντιπροσωπευτικά ευρήματα από όλες τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Βορείου Έβρου τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η Λήδα και ο κύκνος.
Ο μύθος: Ο Δίας είδε τη Λήδα στις όχθες του ποταμού Ευρώτα και αισθάνθηκε γι' αυτήν μεγάλο πόθο. Πήγε στην Αφροδίτη και της ζήτησε τη συμβουλή και την προστασία της. Η Αφροδίτη μεταμόρφωσε τον Δία σε λαμπρό κύκνο και τον εαυτό της σε αετό και άρχισε να καταδιώκει τον κύκνο. Ο Ζεύς-κύκνος καταδιωκόμενος ζήτησε καταφύγιο στην αγκαλιά της Λήδας, η οποία τον δέχτηκε τρυφερά και τον ζέστανε στους κόλπους της. Μετά την παρέλευση εννέα μηνών η Λήδα γέννησε δύο αυγά. Από το ένα αυγό βγήκε ο Πολυδεύκης και η ωραία Ελένη (τα παιδιά του Δία) και από το άλλο ο Κάστωρ και η Κλυταιμνήστρα (τα παιδιά του άνδρα της).

Σταυροχελίδονο ή σταβλοχελίδονο ή αγροχελίδονο ή χωραφοχελίδονο - Hirundo rustica.

 Το άγαλμα του λιθοξόου στην πλατεία των Πετρωτών, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημοσθένης Σωτηρούδης.

Όμορφο σπίτι στα Πετρωτά. Το μεγάλο κόστος συντήρησης και διατήρησης του (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) οδηγεί στην κατεδάφιση του.   

Ξενάγηση στο μουσείο πέτρας στα Πετρωτά Τριγώνου.

 

Απολιθωμένος κορμός δέντρου (εγκάρσια τομή).

Ο ανακαινισμένος μύλος των Πετρωτών, ένα προ-βιομηχανικό κτίσμα που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο και συνεδριακό κέντρο.

 

Πλατόνι - Cervus dama ή Dama dama. Μοιάζει με το ελάφι, αλλά είναι μικρότερο. Σε άγρια κατάσταση στη χώρα μας, ζει μόνο στη Ρόδο. Έχει γίνει εισαγωγή του από το Υπουργείο Γεωργίας και εκτρέφεται σε διάφορα εκτροφεία θηραμάτων (Ευροθήραμα στο Πεντάλοφο Έβρου).

Ξενάγηση στο ταφικό τύμβο Μικρής Δοξιπάρας - Ζώνης. Περισσότερα

Ο τόπος αποκτά αξία μέσα από την ιστορία του.

Όταν δεν προβάλεις την ιστορία ενός τόπου απλά τον κάνεις φτωχότερο.  Περισσότερα